Ibérico de Cebo of Ibérico de Bellota?

Wil je weten of je een Ibérico de Cebo of Ibérico de Bellota geserveerd krijgt, wanneer je een Ibéricoplankje bestelt? Bij Jamon Bar Iberico vertellen we je graag het verschil tussen deze bekende Spaanse lekkernijen. Er zijn namelijk verschillende kwaliteitsniveaus welke de prijs en smaak bepalen. Wil je het verschil tussen de twee zelf proeven? Dan verwelkomen we je graag op een van onze locaties in Amsterdam, Leidschendam of Scheveningen.

 

Wat is het verschil tussen Ibérico de Cebo en Ibérico de Bellota?

Ibérico de Cebo komt van een Cebo-varken. Deze verblijft het hele jaar door op de boerderij en eet een pap van granen. Ibérico de Bellota komt van het bekende Bellota-varken. Deze scharrelen, in tegenstelling tot het Cebo-varken, in de wintermaanden vrij rond op de Dehesas, de grote open velden in Zuid-Spanje. Hier gaan ze op zoek naar eikeltjes (bellotas). Een Bellota-varken kan tot wel tien kilo eikeltjes per dag eten. Het zijn juist deze eikeltjes die de Ibéricoham zijn bekende en onovertroffen nootachtige smaak geven. Vroeger noemden de Spanjaarden da de ‘Pata Negra’ (zwarte poot). Deze ham stond bekend als de crème de la crème. Echter werd hier de laatste jaren mee gesjoemeld en stond dit op elke menukaart, terwijl het misschien wel Ibérico de Cebo was. Vandaar dat de regering met vier kwaliteitsniveaus (labels) is gekomen, namelijk zwart, rood, groen en wit. Dus de volgende keer als je een plankje met de Spaanse delicatessen bestelt, let dan op het zwarte label!

Zwart: Ibérico de Bellota (Pata Negra)

100% Ibérico: Ibérico-vader en Ibérico-moeder.

100% Bellota: Heeft gescharreld op de Dehesa en heeft genoeg eikeltjes gegeten.

Rood: Ibérico de Bellota

50%-75% Ibérico: Moeder is altijd Ibérico, vader is van een ander ras, bijvoorbeeld Duroc.

100% Bellota: Heeft gescharreld op de Dehesa en heeft genoeg eikeltjes gegeten.

Groen: Ibérico Cebo de Campo

100%-50% Ibérico: 100% Ibérico, maar kan ook een mix zijn.

50% Bellota: Heeft gescharreld op de Dehesa maar heeft niet genoeg eikeltjes gegeten.

Wit: Ibérico de Cebo

100%-50% Ibérico: In principe 100% Ibérico, maar kan ook een mix zijn.

100% Cebo: Heeft niet gescharreld op de Dehesa en is gevoed met granen.

 

Bestel deze heerlijke ham in onze shop

Wil je zelf het verschil tussen Ibérico de Cebo en Ibérico de Bellota proeven? Kom dan eens langs en proef de hammen uit Spanje op een van onze locaties. Wil je Ibérico de Bellota of Ibérico de Cebo online bestellen of een van onze andere lekkernijen proberen? Ook dit is mogelijk. Plaats je bestelling via de webshop en haal deze op in een van onze vestigingen, of laat deze bij je thuisbezorgen! Als je nog vragen hebt over de twee verschillende hamsoorten, neem je contact met ons op.

Deel dit bericht
WhatsApp
Facebook
LinkedIn