De historie van het dorpje Jabugo

Jamon bar Iberico is sterk geïnspireerd door een klein bergdorpje in Spanje, Jabugo, waar de Iberico ham zijn oorsprong heeft. Dit dorpje bevindt zich in de provincie Huelva, wat weer onderdeel is van de deelstaat Andalusië. In deze blog nemen we je mee naar dit gebied en vertellen we meer over de historie van Jabugo.

Ham uit Spanje
Jabugo telt zo’n 3000 inwoners, die allemaal een bijzondere band hebben met de Iberische ham uit hun regio. In 1879 opende de lokale ondernemer Juan Rafael Sanchez Romero de eerste rijpingskelder voor de hammen in Jabugo. Tegenwoordig vind je in het dorp meerdere rijpingskelders, die soms wel meer dan 100 jaar oud zijn. In het dorp worden de hammen met behulp van het ambachtelijke en traditionele proces gerijpt, wat zorgt voor die
ongelooflijk unieke smaak.

Een leuk feitje: Jabugo is het enige dorp in Spanje waar het belangrijkste plein “Plaza del Jamon” (het Hamplein) wordt genoemd. Een echt eerbetoon aan de Iberico hammen!

Spaanse hammen uit Jabugo
Het klimaat in Jabugo is essentieel voor de productie van de Iberische hammen. Het
microklimaat in deze regio is ideaal voor het fokken van Iberische varkens. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 25 en 30 graden Celsius, in de winter wordt het er niet kouder dan 5 graden. Ook valt er weinig neerslag en is ervan sneeuw en ijs geen sprake. Hierdoor zijn de eikeltjes die de varkens eten heel geconcentreerd van smaak. Dit geeft de hammen die unieke uitgesproken en nootachtige smaak.

Naast Jabugo vind je ook in andere regio’s van Spanje rijpingskelders voor Iberico hammen. In deze vaak kleine dorpen hangt de hele economie af van de bijzondere varkens. De dorpsbewoners houden onder andere de varkens, rijpen de hammen en zorgen voor de verkoop ervan aan de consument.

Spaanse delicatessenwinkel
Wil jij nu ook zo’n bijzondere Iberico ham proeven? Dat kan! Kom naar een van onze
locaties, in Amsterdam, Leidschendam en Scheveningen, of bestel de Iberico hammen in
onze webshop. Geniet van een heerlijk broodje Iberico, bestel een zakje met worst of
probeer een plankje charcuterie. Doe je ogen dicht, laat de ham op je tong smelten en je
waant je voor even in het echte Jabugo.

Deel dit bericht
WhatsApp
Facebook
LinkedIn