De leefstijl en afkomst van de Iberico varkens

De Iberico ham van Jamon bar Iberico wordt gemaakt van Iberische varkens. Deze ham behoort tot de beste ter wereld. Dit komt door de unieke zachte en nootachtige smaak. Deze smaak ontstaat onder andere door de leefstijl en afkomst van de Iberico varkens. In deze blog vertellen we je meer over hoe deze leefstijl er precies uitziet en welke soorten Iberico hammen er allemaal zijn.

Spaanse Iberico Hammen
De unieke smaak van de Iberico ham ontstaat onder andere doordat de varkens kilo’s aan eikeltjes eten. Dit geeft de unieke nootachtige smaak aan de ham. Het milde klimaat waarin de varkens leven zorgt voor een extra geconcentreerde smaak. Er zijn verschillende soorten Spaanse Iberico hammen. Onderstaand laten we je kennismaken met de verscheidenheid ervan.

Iberico Pata Negra
Pata Negra is gemaakt van geheel zuivere Iberico varkens. De enige hammen die de naam ‘Pata Negra’ mogen dragen zijn de 100% Iberico de Bellota. Dit staat zelfs vastgelegd in de Spaanse wetgeving. Deze varkens kunnen vrij rondlopen en zich voeden met eikeltjes totdat ze minstens 160 kilogram zijn. Vervolgens worden de hammen maarliefst 48 maanden gerijpt.

Iberico de Bellota
Een ham krijgt de naam Bellota als het varken minimaal zestig dagen eikeltjes (in het Spaans ‘belottas’) heeft gegeten en tussen de 24 en 30 maanden is gerijpt. Deze varkens leven tot ze één jaar zijn op een boerderij met veel ruimte. Het gaat hierbij om gemengde varkensrassen. De varkens eten niet het hele jaar door eikeltjes, maar enkel van november tot maart. Dit wordt ook wel de Montanera periode genoemd. In deze periode lopen ze vrij rond over de Dehesa’s, de weilanden.

Iberico de Cebo
Een ham krijgt de naam Cebo als de varkens pas tegen het einde van de Montanera de weilanden op zijn gegaan. Deze varkens eten hierdoor minder lang eikeltjes en worden daarom bijgevoerd op de boerderij, met onder andere granen en maïs. De hammen worden 12 maanden gerijpt en ook hierbij gaat het om gemengde varkensrassen. Deze ham is uiteraard een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de Pata Negra.

In onze Spaanse delicatessen winkels of online in onze webshop kun je deze hammen
kopen. Daarnaast verkopen we ook serranoham uit het noorden van Spanje, worsten zoals chorizo en salchichon, en cecina de Leon, gerookt rundvlees uit de regio Leon. Heb je een vraag over een van onze producten? Neem dan gerust contact met ons op!

Deel dit bericht
WhatsApp
Facebook
LinkedIn