Een traditioneel proces: het drogen van de Iberico ham

Bij Jamon bar Iberico vind je de beste Spaanse Iberico hammen, waaronder de Pata Negra. Iberico ham is een dieprode rauwe ham gemaakt van Iberische varkens. De gedroogde hammen smelten op je tong en proeven zacht en zoet. Dit komt onder andere door de bijzondere manier waarop de ham wordt gemaakt. Iberico ham wordt namelijk op een ambachtelijke en traditionele wijze gedroogd. Dit proces kan meerdere jaren duren. In deze blog vertellen we je meer over dit traditionele proces en maak je kennis met het verhaal achter de Iberico ham.

Pata Negra ham
Je hebt er vast wel eens van gehoord: de befaamde Pata Negra ham. De Pata Negra ham wordt met name geproduceerd in het zuidwesten van Spanje. De varkens waar deze ham van wordt gemaakt, leven tot ze één jaar zijn op een boerderij met veel ruimte. Daarna lopen ze vrij rond en eten ze elke dag vele kilo’s eikeltjes. Het drogen van deze unieke ham kan tot wel vijf jaar tijd in beslag nemen. Het is dus een lang en serieus proces. Hierdoor wordt de
smaak van de Pata Negra dan ook als een van de beste ter wereld gerekend.

Spaanse Iberico hammen
Om de ultieme smaak van de Spaanse Iberico hammen te krijgen, is het essentieel dat het traditionele proces van drogen goed gebeurt. Vroeger was dit een proces waar hele families en dorpen aan mee werkten. Het traditionele proces werkt als volgt. Op het moment dat de varkens zijn geslacht, worden de poten eerst gezouten. Vervolgens worden de poten te drogen en te rijpen gehangen. Zo kan een deel van het vet uit het vlees druipen. Voor de rijping wordt gebruik gemaakt van schimmels en dit duurt een flinke tijd. Afhankelijk van het type ham is deze een aantal jaren later klaar om gegeten te worden.

In de meeste gevallen geldt dat hoe langer de ham heeft gerijpt, hoe hoger de kosten ervan zijn. De prijzen voor een achterpoot kunnen oplopen tot wel €750,-. Maar geen zorgen, er zijn genoeg betaalbare hammen die ook fantastisch lekker zijn!

Jamon Iberico bestellen
Bij Jamon Bar Iberico bieden we onze klanten een uitgebreide selectie van jonge hammen tot de echte Pata Negra. Je kunt de hammen op verschillende manieren presenteren en eten. Denk hierbij aan de ham op een broodje, als tapas of in combinatie met een verse tomatensalsa. In onze shop bestel je de hammen snel en eenvoudig. De hammen worden vacuüm verpakt en je hebt deze uiterlijk twee dagen na het bestellen al in huis!

Deel dit bericht
WhatsApp
Facebook
LinkedIn