Hammenstreken

Het Iberico varken is afkomstig uit het Iberisch schiereiland en dan met name Zuid-Spanje en delen van Oost- Portugal. In Portugal en de Spaanse provincie Extremadura heb je grote uitgestrekte velden met veel eikenbomen. Dit is het ideale leefgebied voor het Iberico varken. Portugal heeft echter veel invloeden van de Atlantische oceaan en is daardoor niet ideaal om hier de hammen te drogen. Daarom worden ze vaak naar Spanje gebracht voor dit proces. Spanje kent 4 gebieden die bekend staan om het drogen en rijpen van Iberico.

 1. Extremadura:
  Extremadura is een grote provincie vlakbij de Portugese grens. De hammen worden hier over de hele provincie gedroogd met Badajoz als centrum. De ham staat bekend om zijn mooie balans tussen zoete en nootachtige smaken.
  Bekende ham uit Badajoz: Señorio de Montanera
 2. Salamanca:
  De provincie Salamanca ligt ten westen van Madrid. De meeste ham wordt gedroogd in een klein dorpje genaamd Guijuelo. Ham uit Guijuelo staat bekend om zijn zachte zoete smaak. Dit komt door de natte winters waardoor de eikels nat en zoet worden
  Bekende ham uit Guijuelo: Joselito
 3. Huelva:
  Huelva is een provincie in de deelstaat van Andalusië. Vrijwel de meest bekende plaats waar de ham vandaag komt heet Jabugo. Doordat Jabugo erg droog is in de winter zijn de eikeltjes, die de varkens eten, zeer geconcentreerd van smaak. Dit geeft de ham een uitgesproken nootachtige smaak.
  Bekende ham uit Jabugo: 5J (Cinco Jota)
 4. Cordoba:
  Cordoba is een provincie in de deelstaat Andalusië. Het dorpje Los Pedroches staat bekend om haar hammen. Heeft vergelijkbare smaakkenmerken als Jabugo maar kan qua prijs net iets gunstiger zijn.
  Bekende ham uit Los Pedroches : Belloterra
Deel dit bericht
WhatsApp
Facebook
LinkedIn